Μου άρεσε που ανακάλυψα.....

Μου άρεσε που ανακάλυψα.....
Μην σταματάς την εξερεύνηση. Όλο και κάτι άλλο μπορεί να σου αρέσει!!!

Εξερευνήστε:

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2013

Πρώτη μέρα στο σχολείο

και για τους περισσότερους γονείς κυριαρχεί ο φόβος, η αγωνία και το άγχος για το πώς θα βιώσει το παιδί τους την πρώτη ημέρα στο σχολείο. Μη τυχόν και δε τα καταφέρει, μη τυχόν και αυτή η πρώτη μέρα σημαδέψει τη ζωή του, όπως σημαδεύτηκε και η δική τους την πρώτη μέρα που πήγαν στο σχολείο.Θυμούνται την πρώτη μέρα και ανατριχιάζουν. Μνήμες ξεπηδούν από την πρώτη μέρα που πήγαν στο σχολείο. "Η μητέρα μου" θυμάται "με άφησε και χαιρέτησε τη δασκάλα. Εγώ πήγα από πίσω της σα να ΄μουν σκιά της. Μόλις συνειδητοποίησα ότι θα έφευγε με έπιασε πανικός. Το θυμάμαι σαν σήμερα." (Απόσπασμα από βιωματική άσκηση ).


Η πρώτη μέρα στο σχολείο δεν είναι ανάγκη να είναι παρόμοια με τη δική σας εμπειρία που βιώσατε, αρκεί να ακολουθήσετε κάποιες συμβουλές σχετικά με το πριν πάει το παιδί σας στο σχολείο και την ημέρα που θα πάει στο σχολείο.
Πριν αρχίσει το σχολείο ακολουθήστε τα εξής βήματα για να το προετοιμάσετε:
Βήμα 1ο: Εξασκηθείτε παίζοντας.
Προσποιηθείτε ότι έφτασε η μεγάλη μέρα και παίξτε μαζί του, κάνοντας απλά ότι θα κάνετε όταν θα ξεκινήσουν τα σχολεία. Ξυπνήστε νωρίς, φάτε ένα γερό πρωινό, επιλέξτε μαζί τα ρούχα που θα φορέσει αποβραδίς και φορέστε τα, ετοιμάστε τη τσάντα του και ελέξτε αν ξεχάσατε κάτι, κάντε μια πρωινή βόλτα μέχρι το σχολείο.
Βήμα 2ο: Αναπροσαρμόστε την ώρα του ύπνου και του πρωινού ξυπνήματος.
Μία με δύο βδομάδες πριν αλλάξτε τις συνήθεις που είχατε κατά την περίοδο των διακοπών και πηγαίνετε νωρίς για ύπνο. Ξεκινήστε σταδιακά πηγαίνοντας το για ύπνο 15 λεπτά νωρίτερα και ξυπνήστε το 15 λεπτά νωρίτερα.
Βήμα 3ο: Συζητείστε μαζί του.
Ένα παιδί που πάει για πρώτη φορά στο σχολείο δεν έχει εικόνες για το τι θα συναντήσει στο σχολείο την πρώτη μέρα. Συζητώντας όμως μαζί του ή διαβάζοντας του σχετικές ιστορίες για το τι γίνεται σε ένα σχολείο, το παιδί διαμορφώνει εικόνες φτιάχνοντας μια νοητή ιστορία του τι να περιμένει να βρει στο σχολείο, με αποτέλεσμα να εξοικειωθεί με τη νέα αυτή αλλαγή που επέρχεται στη ζωή του.Ή νοητή αυτή ιστορία θα το βοηθήσει να δει το σχολείο ως κάτι το φυσιολογικό.

Την πρώτη μέρα στο σχολείο μπορείτε:
Βήμα 1ο: Να αποφύγετε εκφράσεις του τύπου "Θα μου λείψεις".
Όσο κι αν είστε αγχωμένοι δεν υπάρχει κανένας λόγος να το μεταδώσετε στο παιδί. Συνοδέψτε με χαρούμενη διάθεση το παιδί σας στο σχολείο και σκεφτείτε θετικά ότι εκεί υπάρχουν εξειδικευμένοι άνθρωποι που θα το υποστηρίξουν, υπάρχουν συνομήλικοι, που όπως και το δικό σας παιδί έτσι και αυτοί πηγαίνουν πρώτη φορά στο σχολείο. Δεν είναι μόνο του σε αυτό. 
Βήμα 2ο: Να είστε ο ξεναγός του.
Φτάνοντας λίγο νωρίτερα, πριν το χτύπημα του πρώτου κουδουνιού στο σχολείο, θα έχετε τη δυνατότητα να το ξεναγήσετε στους νέους χώρους, όπου θα κινηθεί το υπόλοιπο της ημέρας, ώστε να απομακρυνθεί ο φόβος που τυχόν έχει για το άγνωστο περιβάλλον αλλά και να είναι σε θέση να κινείται αυτόνομα μέσα σε αυτό.
Βήμα 3ο: Αναγνωρίστε το δικαίωμά του να φοβάται.
Είναι πολύ φυσιολογικό να αισθάνεται φόβο. Απλά δείξτε του ότι καταλαβαίνετε την ανησυχία του τονίζοντας παράλληλα ότι και άλλα παιδιά αισθάνονται το ίδιο. Για να απομακρύνετε τυχόν αρνητικά συναισθήματα επικεντρώστε την προσοχή σας σε αντικείμενα που εκ των προτέρων γνωρίζετε ότι του προκαλούν περιέργεια και του αρέσουν. Αν πάλι γνωρίζετε κάποιο παιδί φέρτε το σε επαφή.
Βήμα 4ο: Μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια
Αν παρόλα αυτά το παιδί σας εξακολουθεί να είναι αναστατωμένο και να αρνείται να σας αποχωριστεί, απευθυνθείτε στο δάσκαλο. Πείτε στο παιδί σας "Πάω να πω ένα γεια στο/στη δασκάλου σου. Έλα μαζί μου για να τον γνωρίσουμε. Θα δεις ότι θα σε συμπαθήσει πολύ"
Βήμα 5ο: Μην παραμένετε στο χώρο του σχολείου περισσότερο από το επιτρεπτό όριο.
Δώστε του ένα φιλί, αγκαλιάστε το και υπενθυμίστε του την ώρα που θα συναντηθείτε και πάλι. Εννοείται ότι θα πρέπει να είστε συνεπείς την ώρα της αποχώρησης για να μην νιώσει το παιδί μεγαλύτερη ανασφάλεια και φόβο για το σχολείο.
Βήμα 6ο: Μάθετε τις εντυπώσεις του.
Φροντίστε να αφιερώσετε αρκετό χώρο για να μάθετε τι έκανε το παιδί σας όλη την ημέρα στο σχολείο. Φροντίστε να μάθετε αν έκανε φίλους, τι του άρεσε περισσότερο. Βάλτε το να ζωγραφίσει όλα αυτά που σας είπε. Κρεμάστε τις ζωγραφιές του στο ψυγείο για να θυμάστε πάντοτε την πρώτη μέρα του στο σχολείο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του εποπτικού υλικού σε άλλο ιστολόγιο

Μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε στην τάξη σας μόνο.