Μου άρεσε που ανακάλυψα.....

Μου άρεσε που ανακάλυψα.....
Μην σταματάς την εξερεύνηση. Όλο και κάτι άλλο μπορεί να σου αρέσει!!!

Εξερευνήστε:

Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Αποκριά στην τάξη μου και φέτος



ΚΑΛΗ ΑΠΟΚΡΙΑ










 Ο Αρλεκίνος ρωτά τα παιδιά 
"Τι είναι Αποκριά;". 
Οι απαντήσεις των παιδιών καταγράφονται σε πολύχρωμους κύκλους και κολλιούνται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελέσουν το σώμα του.



Μία άλλη ιδέα διερεύνησης του τι γνωρίζουν τα παιδιά για την Αποκριά είναι οι δίδυμοι κλόουν, των οποίων το σώμα αποτελείται από τις ζωγραφιές των παιδιών. Τα νήπια λένε αρχικά ελεύθερα τι νομίζουν ότι είναι η Αποκριά. Στη συνέχεια ζωγραφίζουν το καθένα στο δικό του πολύχρωμο χαρτί, διαφορετικό για κάθε παιδί και με τη βοήθεια της νηπιαγωγού καταγράφουν τις απόψεις τους. Ο δίδυμος αδερφός του περιμένει υπομονετικά να αποκτήσει σώμα προς το τέλος της ενασχόλησης με το θέμα της Αποκριάς. Αφού γίνουν όλες οι δραστηριότητες τα παιδιά στο τέλος ζωγραφίζουν απαντώντας στην ίδια ουσιαστικά ερώτηση "Τι είναι Αποκριά". Αφού φτιαχτεί και το σώμα του δεύτερου κλόουν τα παιδιά συγκρίνουν τις απαντήσεις που έδωσαν την πρώτη φορά και βλέπουν τι περισσότερο έμαθαν, πόσα από αυτά που γνώριζαν ήταν ίδια και πόσα ήταν σωστά και λάθος.

Μάλιστα μπορεί ανάλογα με την ποσότητα των ζωγραφιών και των ιδεών των παιδιών ο ένας από τους δύο κλόουν να είναι πιο ψηλός, πιο κοντός, να έχουν ίδιο ύψος και κάνοντας τις συγκρίσεις να ασχοληθούμε με τη μέτρηση του ύψους.



΄


Άλλες ιδέες για να στολίσουμε την τάξη μας






Μπορούμε να φτιάξουμε:
Μάσκες από χαρτοσακούλες, όπως το λιοντάρι και το βασιλιά










  Μάσκες ζώων από αφρώδες υλικό




 Μάσκα πουλιού αφήνοντας τα παιδιά να εκφραστούν ελεύθερα


Δώστε στα παιδιά σας αυτή τη συλλογή από μάσκες και ζητήστε τους να τις ταξινομήσουν σε ομάδες
ως προς το σχήμα που έχει η κάθε μια
ως προς το χρώμα


Στο τέλος κάθε ομαδοποίησης τα νήπια μετρούν τις μάσκες που ταξινόμησαν με βάση το κριτήριο που τους τέθηκε και να σημειώσουν τα πορίσματα της μέτρησης τους σε ατομικό χαρτί. Στη συνέχεια συζητήστε για τα αποτελέσματα που έβγαλαν και διαπιστώστε αν συμφωνούν όλοι μεταξύ τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του εποπτικού υλικού σε άλλο ιστολόγιο

Μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε στην τάξη σας μόνο.